Vuoden 2022 esimies Antti Kaski kuuntelee, keskustelee kunnioittavasti ja arvostaa alaista

Kuten kello vaatii jokaisen osan toimiakseen, niin myös suurlähetystön toiminta edellyttää tiimityötä ja jokaisen omistautumista omalle roolilleen, sanoo Suomen Kolumbian suurlähettiläs Antti Kaski ja katsoo saamansa tunnustuksen kuuluvan koko tiimille.

Tammikuinen päivä on valjennut aurinkoisena ja lämpimänä Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa. Suurlähettiläs Antti Kaski, 53, on saapunut työpaikalleen, Suomen edustustoista maantieteellisesti korkeimmalla paikalla sijaitsevaan suurlähetystöön, tapansa mukaan täsmällisesti ja napauttaa yhtä täsmällisesti auki ennalta sovitun Teams-yhteyden. Hän kehuu ilmastoa miellyttäväksi: Kolumbiassa on ikuinen Suomen kesä. Lämpötila pysyttelee parinkymmenen asteen molemmin puolin ja välillä satelee.

Vuoden esimies -tunnustuksen Kaski kertoo olleen hauska yllätys. Vaikka hän kokee olevansa hieman kliseinen todetessaan tunnustuksen kuuluvan koko työyhteisölle, hän haluaa korostaa, ettei todellakaan tee asioita yksin.

”Jokaisen edustuston voimavara ovat ihmiset. Jokaisella on oma asiantuntijavastuu ja rooli. Arvostan suuresti sitä, että ihmiset ottavat omistajuutta omista tehtävistään. Näin voimme edetä eri rooleissa kohti yhteistä tavoitetta.”

Kuvassa: Tomi Lounio, Minna Saby, Antti Kaski ja Leidy Vera Mendivelso

Ammattilaiset ansaitsevat saada vastuuta

Kaski kertoo antavansa esimiehenä mielellään alaisilleen vastuuta ja haluaa luottaa näiden osaamiseen. Alojensa arvostettavia osaajia ovat kaikki autonkuljettajasta lähtien.

”Minusta on fiksua valmistella asioita ja kuulla kunkin asian osaajaa, yhtä hyvin kaupallistaloudellista neuvonantajaa kuin autonkuljettajaa. Jälkimmäinen on logistiikan asiantuntija ja paras kertomaan reitit ja aikataulut. En päsmäröi paremmalle asiantuntijalle.”

Bogotáan siirtyminen tarkoitti astumista ensimmäistä kertaa suurlähettilään saappaisiin. Pestille antoi pohjaa noin neljännesvuosisadan kokemus UM:n moninaisista tehtävistä, joita Kaski on hoitanut Helsingin lisäksi Wienissä, Brysselissä, Genevessä ja Berliinissä. Edellisessä sijoituspaikassaan Berliinissä Kaski toimi suurlähettilään sijaisena. Hän kertoo olleensa onnekas omien esimiestensä suhteen.

”Oppi-isänä mieleeni nousee erityisesti suurlähettiläs Tom Grönberg. Hän antoi alaisilleen vastuuta, kantoi sitä itse ja oli aina valmis vastaamaan kysymyksiin. Berliinissä suurlähettiläs Anne Sipiläisessä arvostin strategista näkemystä, kykyä arvioida asioita ja nähdä olennainen.”

Harkitut kysymykset vievät näkemään laatikon ulkopuolelle

Bogotán lähetystö on Suomen edustustoksi keskikokoinen, noin kymmenen ihmisen yhteisö. Henkilöstön koko vaihtelee hieman harjoittelijoiden määrän mukaan. Lähetystön palautteiden mukaan Kaski pyrkii opettamaan ja kouluttamaan kollegoja esimerkiksi kysymällä harkittuja kysymyksiä. Hän omistautuu myös harjoittelijoiden mentoroinnille ja on kiinnostunut heidän näkemyksistään.

”Tiedustelen mielelläni harjoittelijoilta miten he kokevat työskentelyn ja pyydän kertomaan, onko jokin toimintatapa aivan hullu. Kysyminen ja jatkuva kehittäminen ovat olennaisia asioita. Maailma muuttuu koko ajan, joten toimintatapojakin on voitava soveltaa tarvittaessa uudella tavalla.”

”Henkilökunnan kanssa pidämme tulevaisuusworkshopeja, joissa pyrimme katsomaan asioita out of the box ja käymme avointa keskustelua. Voimme keskenämme myös kyseenalaistaa, mutta aina on syytä sopia miten edetään, jotta esittäessämme Suomen kantaa yhteistyökumppaneille olemme mahdollisimman yhtenäisiä.”

Jotakin Kaski on ihan yksinkin oikein tehnyt, sillä hän sai alaisiltaan runsaasti kiittävää ja yksimielistä palautetta toimittuaan vasta vähän toista vuotta lähetystön esimiehenä. Palaute tuntui olevan kuin suoraan hyvän esimiehen oppikirjasta, hyvän ystävän määritelmästä tai peräti hyvän ihmisen kuvauksista.

Kaski mainittiin rauhalliseksi, keskustelevaksi, oikeudenmukaiseksi, reiluksi ja luovaksi. Kuvailujen mukaan hän on myös täsmällinen, nöyrä, vaatimaton ja empaattinen. Kärsivällinen, kunnioittava, kohtelias, sitoutunut, kuunteleva ja tarkka Kaski on alaistensa mukaan tuonut selkeyttä edustuston toimintaan, luonut luottamusta tulevaan sekä antanut työntekijöille vastuuta kunkin oman työn kehittämisestä ja priorisoimisesta. Hänen kerrottiin omistautuneen työtoverien ja alaisten hyvinvoinnille, rakentaneen omalla panoksellaan yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä uskaltavan johtaa ja näyttää esimerkkiä.

Bogotan suurlähetystön virkistyspäivä

Vapaaehtoista ja vilpitöntä palautetta

Kuvailut eivät ole imartelua vaan vilpittömiä ja vapaaehtoisia näkemyksiä esimiehestä, vakuuttaa lähetystön kakkosvirkamies Tomi Lounio omassa Teams-haastattelussaan. Hän on työskennellyt Bogotássa hieman Kaskea kauemmin, kaksi ja puoli vuotta.

”Annoin ihmisille mahdollisuuden lähettää halutessaan minulle perusteluja Antin valitsemiselle. Toivoin niitä tulevaksi WhatsAppin kautta ja kerroin, ettei niitä tulla nimeämään. Halusin välttää tilannetta, jossa henkilöstö olisi kokoontunut saman pöydän ääreen ja tuntisi mahdollisesti painetta keksiä väkisin sanottavaa. Aloin saada sovellukseen paljon ja samansuuntaisia kehuja. Osallistumista ei vaadittu eikä mitään painetta ei ollut. Palaute oli vilpitöntä”, Lounio kertoo.

Lounio sanoo olevansa onnekas voidessaan työskennellä Kasken kanssa. Hän on oppinut tältä paljon ja uskoo voivansa hyödyntää oppeja omalla urallaan jatkossa. Lounio siirtyy heinäkuussa kakkosvirkamieheksi Tansaniaan.

”Antti on vahvasti omistautunut työlleen, hyvin rauhallinen, suunnitelmallinen ja analyyttinen. Hän perustelee asiat, ja hänen näkemyksensä perustuvat faktoihin. Rauhallisuutta työyhteisöön luo sekin, että Antti ohjeistaa tarkasti. Ihmiset ymmärtävät mitä heiltä odotetaan. Koska Antti on toiminut pitkään diplomaattiuralla, hän on hyvä sekä hallintoasioissa että ulkopolitiikassa. Itse asiassa hän tuntee ulkoasiainhallinnon normeja ja säädöksiä hämmästyttävän tarkasti. Se tekee minunkin työstäni helpompaa. Hän on myös luonnostaan hyvin kohtelias ja hyväkäytöksinen eikä tee itsestään numeroa.”

Suurlähettilääksi levottomuuksien jälkimainingeissa

Kun Kaski aloitti tehtävässään heinäkuussa 2021, Bogotássa tuntuivat vielä monien levottomuuksien jälkimainingit. Kolumbian kaikissa suurissa kaupungeissa oli koko alkuvuoden koettu valtavia mielenosoituksia ja väkivaltaisuuksia. Niiden taustalla vaikuttivat pandemia ja siihen liittyvät rajoitukset, jotka koettelivat koko yhteiskuntaa. Pääsy terveydenhoitoon oli vaarantunut, ja etenkin yksityisyritykset olivat monien rajoitusten vuoksi vaikeuksissa. Levottomuuksien keskellä kaupungilla liikkuminen oli hankalaa kaikille, myös suurlähetystön väelle, sillä katuja ja reittejä suljettiin toistuvasti. Lähetystön väki teki pitkään etätöitä, mikä vähensi yhteisöllisyyttä.

Kaski kertoo pahimman olleen jo ohi hänen aloittaessaan tehtävässään, mutta pandemia oli selvästi luonut haasteita lähetystön työntekijöiden jaksamiselle. Kaski halusi priorisoida tehtäviä ja huolehtia siitä, etteivät työt kasaannu kenellekään liikaa. Tomi Lounio mainitsee Kasken inhimillisen otteen näkyneen nopeasti, sillä kesästä 2021 alkaen työyhteisön jaksaminen parani kuukausi kuukaudelta, mikä näkyi myös työtyytyväisyysbarometreissa.

Suomen suurlähetystö sijaitsee kuvassa kaikkein korkeimman tornitalon 28. kerroksessa.

Mainettaan parempi Kolumbia

Mielikuvat Kolumbiasta kiertyvät helposti turvattomuuteen, rikollisuuteen ja huumekauppaan. Maa on kokaiinin suurtuottaja. Kasken mukaan mielenosoitukset ovat tavallisia, ja tietyissä osissa maata on edelleen väkivaltaisuuksia ja iskuja ennen kaikkea viranomaisia kohtaan.

”Maa on silti mainettaan parempi, ja vauraalla pohjoisrannikolla eletään aika tavallista elämää: kävellään kaduilla ja istutaan katukahvilassa. Minua ei ole pelottanut. Bogotán kaduilla ei vedetä kokaiinia tai ammuskella ympäriinsä. Varuillaan toki kannattaa olla kuten missä tahansa suurkaupungissa maailmalla. Yksin ei kannata kävellä pimeällä kujalla tai oikaista puiston läpi. Olen esimerkiksi pystynyt harrastamaan normaalisti sekä yksin että yhdessä puolison kanssa, käymään kuntosalilla, tilaisuuksissa  ja konserteissa.”

Lukeneisuus on aina plussaa

Tomi Lounio mainitsee valtiotieteiden tohtori Kasken hyvin lukeneeksi mieheksi, joka on kiinnostunut taiteesta, kulttuurista ja historiasta. Kaski on myös hyvin kielitaitoinen ja hallitsee protokollan ja etiketin. Tämä kaikki on erinomaista pääomaa diplomaattisessa kanssakäymisessä.

”Lisäksi Kasken rauhallinen tapa johtaa korostuu tässä yhteiskunnassa, jossa on paljon heiluntaa ja muutosta. Lähetystön henkilöstöä rauhoittaa se, että esimiehen ruori on vakaa. Kaski on tuonut selkeyttä edustuston toimintaan ja työnjakoon.”

Kaski itse kertoo pitävänsä tärkeänä, että tietyt yhteiset periaatteet on kirjattu. Kun asiat ovat paperilla, kaikki tietävät, mitä kukin tekee, asioita on helpompi ennakoida eikä tärkeää työtä jää tekemättä. Edustuston työkenttään kuuluvat Kolumbian lisäksi Panama ja Venezuela.

Latinalaisessa kulttuurissa Kaski kertoo oppineensa venyttämään perheen käsitettä. Perhe ja suku ovat tärkeämpiä kuin Suomessa, ja paikallisessa katsontakannassa esimerkiksi serkun joutuminen sairaalaan voi vaatia vapaata ja pitkää vierailua. Kaiken kaikkiaan Kaski pyrkii luomaan työyhteisön, jossa jokaisen fyysinen ja henkinen kunto on mahdollisimman hyvä ja kukin työskentelee potentiaalinsa mukaan.

UHVY ansaitsee kiitokset

Tomi Lounio lähettää tässä yhteydessä samalla kiitokset UHVYlle sen hyvästä työstä viime vuosina. Lounio istui virkailijayhdistyksen hallituksessa muutama vuosi sitten edustamassa ulkoasiainsihteerejä, mutta joutui jättämään tehtävän siirtyessään ulkomaanedustustoon.

”UHVYn rooli on hyvin arvokas. Ulkoasiainhallinnon ja edustustojen työ poikkeaa suomalaisesta työelämästä erityispiirteineen. On tärkeää, että edunvalvontaa tekevät ihmiset, jotka ymmärtävät tämän omakohtaisesti. UHVYn hallitukseen on tietoisesti tuotu eri-ikäisiä ihmisiä uran eri vaiheissa ja eri ura-alueilta. On tärkeää, että asioiden hoitamiseen saadaan parhaita osaajia.”

”Haluan kiittää virkailijajärjestöä työstä, jota se on tehnyt perheiden aseman parantamiseksi. Ulkoasiainhallinto on nyt lapsiperheille paljon aikaisempaa parempi työpaikka, vaikka kehitettävää on toki aina. Aiemmin lähtö diplomaatiksi tai virkamieheksi ulkomaille tarkoitti sitä, että puolison oli jäätävä pois töistä.” Nykyisin puoliso voi tehdä normaalisti töitä, mikäli asemamaa sen vain sallii, eikä lähetettävän UM:n edustajan sukupuolella ole väliä. On tärkeää, että työskentely eri tehtävissä on perheenkin kannalta järkevää”, sanoo Lounio, kahden pienen lapsen isä.

Antti Kaski

  • opiskeli valtiotieteiden tohtoriksi Turun yliopistossa
  • työskenteli aluksi tutkijana
  • tuli UM:n palvelukseen vuonna 1998
  • aloitti kauppapoliittisella osastolla
  • toimi viimeksi Berliinin suurlähetystön kakkosvirkamiehenä

Teksti Liisa Joensuu

Kuvat Tomi Lounio ja Susana Azula Díaz del Castillo

Lisää aihepiiristä