Saimme läpi päivähoitokorvauksen uudistuksen – Lasten päivähoito ulkomailla Suomen maksujen tasolle

Lapsen päivähoitomaksu saattaa lohkaista ulkomaankomennuksella olevan perheen kuukausibudjetista yli tuhat euroa kuussa. Elokuusta 2020 alkaen tähän tulee vihdoin muutos: omavastuu päivähoidosta on enää 217 euroa kuussa. Uudistus oli pitkäjänteisen edunvalvontatyön tulos.

”Työntekijäyhdistys on näyttänyt voimansa”, iloitsee ulkoministeriön oikeuspalvelun vastuuvirkamies ja UHVYn hallituksen jäsen Sari Uusi-Rauva.

Iloon on merkittävä syy: päivähoitokorvaus uudistuu vihdoin.

Uhvyläiset tietävät hyvin, että ulkomaankomennuksilla lasten päivähoito on saattanut viedä perheiltä jopa kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Työnantaja on korvannut päivähoitokustannuksista vain osan, ja tämänkin usein takautuvasti.

Elokuusta 2020 alkaen ulkomaankomennuksien aikana maksettaviin päivähoitokorvauksiin tulee merkittävä muutos. Tulevaisuudessa työntekijän omavastuu lapsen päivähoitomaksusta on enää 217 euroa kuukaudessa lasta kohti – siis suunnilleen Suomen maksujen tasolla. Ministeriö maksaa lopun laskusta. Työntekijän täytyy kuitenkin hyväksyttää päivähoitopaikka työnantajalla.

”Hiljalleen työnantaja saa myös kokonaiskuvan asemapaikan yleisestä hintatasosta”, Uusi-Rauva jatkaa.  

Vanhempien roolit työ- ja opiskeluelämässä muuttuneet

Muutama vuosi sitten muutamat ulkoministeriön työntekijät nostivat keskusteluissa esille huolensa päivähoidon korkeista kustannuksista monissa asemapaikoissa. Moni ulkomaankomennuksella oleva perhe maksaa kymmeniä tuhansia euroja omasta pussistaan, jotta heidän päiväkoti-ikäiset lapsensa saavat asemapaikalla laadukasta varhaiskasvatusta. 

”Palasin itse Hollannin Haagista takaisin Helsinkiin vuonna 2018. Halusin viedä asiaa konkreettisesti eteenpäin ja luoda painetta hallintomme suuntaan”, Uusi-Rauva valottaa muutoksen taustoja.

Uusi-Rauvan mukaan erityisesti Yhdysvalloissa ja suurissa metropoleissa lasten päivähoitomaksut saattavat nousta todella korkeiksi. Kuukausimaksu voi nielaista perheen budjetista reilusti yli tuhat euroa, ja vuodessa summa voi pahimmillaan nousta jopa 20 000 euroon. Erityisesti monen lapsen perheissä kustannukset voivat kasvaa ylivoimaisen suuriksi.

”Meillä Suomessa laadukas opintopolku alkaa laadukkaasta varhaiskasvatuksesta. Usein työntekijämme etsivät yksityistä lähipäiväkotia, jossa lapsella on hyvä olla.”

Uusi-Rauva sanoo, että paikallisiin julkisiin päiväkoteihin voi olla vuosien jono, minkä vuoksi ne eivät usein ole perheille todellinen vaihtoehto.

”Ennen asiaa ei ehkä koettu suurena ongelmana, koska virkamiehen puoliso jäi usein kotiin hoitamaan lapsia. Vanhempien roolit työ- ja opiskeluelämässä ovat kuitenkin tasa-arvoisempia kuin vielä vuosikymmeniä sitten.”

Hän muistuttaa, että ulkomailla asuvan perheen sosiaalinen verkosto syntyy usein juuri päiväkotien ja koulujen kautta. 

”Lapsillakin on oikeus tutustua uusiin leikkikavereihin. Ulkomailla yhteiskuntaan sopeutumisella on suuri merkitys, koska ympärillä ei ole sukulaisia ja ystäviä.”

Sinnikäs edunvalvontatyö kannatti

Muutos ulkoministeriön päivähoitokorvauksissa nytkähti eteenpäin keväällä 2019, kun talon sisällä perustettiin työryhmä. Sen järjestämissä työpajoissa hallinnon sekä henkilöstöjärjestöjen edustajat pohtivat, millainen korvausmalli olisi työntekijöille tasa-arvoisempi.

”Työnantajamme edustajat kuuntelivat ja ymmärsivät ongelman laajuuden. He tekivät omat laskelmansa ja ottivat asian esille budjetoinnin aikana. Meillä oli myös tilaisuus antaa lausuntomme asetusluonnoksesta.  Työpajoissa käytyjen keskustelujen jälkeen laadittiin asetusmuutos, jota aletaan soveltaa elokuusta 2020.”

Sari Uusi-Rouva kiitteleekin etujärjestön jäseniä sinnikkyydestä.

”Ilman työntekijöiden omaa panosta muutosta ei olisi tullut. Pitkäjänteisellä, kollektiivisella edunvalvontatyöllä saimme uudistuksen maaliin!”

  • Elokuusta 2020 alkaen ulkomaankomennuksien aikana maksettaviin päivähoitokorvauksiin sovelletaan uudistettua korvausasetusta.
  • Työntekijän omavastuu lapsen päivähoitomaksusta on lähellä Suomen päivähoidon hintatasoa, 217 euroa/kk/lapsi. Ministeriö maksaa lopun laskusta.
  • Työntekijä hyväksyttää päivähoitopaikan työnantajalla.
Lisää aihepiiristä