AVAn hallitus Tukholmassa ja SACOssa

UHVYn akavalaisen keskusliiton AVAn hallitus kokoontui Tukholmassa 3.10. sekä vieraili Ruotsin Akavassa SACOssa 4.10.

SACOssa tutustuttiin ns. Ruotsin malliin, jossa keskussopimuksia sovelletaan erilaisin joustoin paikallistasolla vientialojen määrittäessä palkkatason.  Järjestelmästä on paljon opittavaa, mutta myös sellaisia elementtejä, jotka eivät sovi Suomeen, totesivat AVAn hallituksesta puheenjohtaja Kirsi Huhtamäki (VVKL) sekä varapuheenjohtajat Juha Parikka  (UHVY) ja Jari Nieminen (TVL).

Ruotsin ulkoministeriön UD:n henkilöstöjärjestön puheenjohtajalta Magnus Nordströmiltä kuultiin, ettei UD:ssa palkkaus koskaan laske saavutetulta tasolta. Tämä takaa rotaatiojärjestelmän toimivuuden.

UE-korvausten kohdalla järjestelmämme poikkeavat siinä, että Ruotsissa niistä neuvotellaan SACOn neuvottelujärjestön johdolla, mikä antaa erilaisen perusasetelma ja monipuolisen asiantuntemuksen neuvotteluille UM:n lakisääteiseen järjestelmään verrattuna. AVAn hallituksen ohjelmaan Suomen suurlähetystössä kuului myös Tukholman-suurlähettilään Liisa Talonpojan johdatus Ruotsin yhteiskunnan ajankohtaisiin kysymyksiin ml. työmarkkinat.

UD:n personalföreningenin Magnus Nordströmin kanssa sovittiin tiivistetystä yhteydenpidosta yhteisissä hallintojemme toimivuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Valokuvassa vasemmalta oikealle Juha Parikka (UHVY), AVAn puheenjohtaja Kirsi Huhtamäki (Verovirkailijat), suurlähettiläs Liisa Talonpoika, Arto Lamberg (Verovirkailijat) sekä Jari Nieminen (Verovirkamiesliitto).

Lisää aihepiiristä